Parisuhde ja seksuaalisuus

Kun pari menee yhteen, heiltä tulisi kysyä ”Tahdotko ottaa vastaan sen puolen sekä itsessäsi että toisessa, jota et vielä tunne?” Matka on vasta alussa. Pitkän ja turvallisen suhteen luominen edellyttää koko ajan lisääntyvää itsetuntemusta ja tietoista tutustumista omaan historiaan.

Rakkaus kun ei ole kahden muuttumattoman ihmisen välinen pysyvä tila, vaan se on psykologinen ja henkinen matka, joka alkaa rakastumisen huumasta, mutkitellen pitkin oman itsensä löytymisen polkua, ja mahdollisesti huipentuu läheiseen ja intiimiin koko elämän kestävään suhteen luomiseen.

Tämä matka ei riipu siitä, pystytkö löytämään täydellisen kumppanin, vaan omasta tahdosta oppia tuntemaan oman itsesi piilossa olevia puolia. Rakkautta ei voi vangita eikä hallita, sitä ei voi suorittaa eikä sitä saa miellyttämällä tai kiltteydellä. Jos rakkautta yrittää saada miellyttämällä ja olemalla kiltti - menettää rakkauden.

Rakkaudessa on kyse vastavuoroisuudesta, kyvystä rakastaa itseä ja sitten muita. Vastavuoroisuudessa täytyy nähdä toinen ja hyväksyä hänen arvonsa. Kyse on myös omasta kyvystä hyväksyä oma keskeneräisyys ja omat heikkoudet. Jos ihminen tietää olevansa rakastettu ja arvokas, hänen ei tarvitse osoittautua täydelliseksi. Hän on arvokas siksi, että hän on olemassa.

Kuinka paljon voin olla oma itseni tässä rakkaussuhteessa?

Rakkaussuhde ei voi olla käyttösuhde, vaan kumppanuutta, johon kuuluu joustamista, vastavuoroisuutta ja molemminpuolisuutta. Jos jokin näistä uupuu, suhde vinoutuu. On voitava ja osattava sanoa ”EI” ja ” Kyllä” kun niin tahtoo. Kyllä ja ei -sanojen tulee olla tasapainossa.

Terapiapalvelut Kirsi ja Juha Penttinen, parisuhde ja seksuaalisuus

Kestävyyttä tarvitaan siihen, että kestää kumppanin odotukset, toiveet ja pettymykset, kadottamatta omiaan. Elämässä ja rakkaudessa on kyse siitä, että tunnistaa omat rajat ja toisen rajat, ettei väärässä kohdassa suostu, anna periksi tai luovu jostakin vain miellyttääkseen, tai siksi, että joku tai toinen painostaa.

Rakkaussuhde on kykyä luoda aitoa läheisyyttä pitkäaikaisessa suhteessa; olla emotionaalisesti lähellä toista kadottamatta itseään. Suoda toisen ajatella, tuntea ja uskoa eri tavalla kuin minä, eikä minulla ole tarvetta muuttaa, vakuuttaa tai rajoittaa toista. Läheisessä suhteessa kumpikaan ei vaienna, uhraa eikä petä itseään, ja kumpikin voi rauhalla olla totta ilmaisten oman haavoittuvuutensa, heikkoutensa ja kyvykkyytensä.

Rakkaussuhteessa on kaksi erillistä ihmistä. Yksilö on tuolloin hyväksynyt itsessään sekä hyvän että pahan. Kumppanit ovat kyenneet ratkaisemaan oman mielen sisällä sekä luopumaan illuusiosta ”olemme samanlaisia”.

Mitä rakkaussuhde mahdollistaa?

Rakkaussuhde mahdollistaa kohtaamisen henkisellä ja seksuaalisella syvällä tasolla. Suhteen luovuus on iloa olemisesta, se on uskallusta riisua roolit, naamiot ja trauman aiheuttamat suojamekanismit. Se on uuden syntymistä uudella tasolla, se on inspiroitumista itsestä, toisesta ja elämästä.

Erillinen ja yksilöitynyt kumppani mahdollistaa rakkaussuhteessaan kumppanilleen seksuaalisen läheisyyden, leikin, ilon ja seikkailun. Olemassaolon edellytys, kun on kosketus ja aistillisuuden ydin on ihollisuus. Eroottisuus suhteessa on aistillisuutta, aistillista seksuaalisuutta, kohtaamista ja nautintoa.

Antoisa seksielämä lisää läheisyyttä ja yhteenkuuluvuutta. Seksuaalisuudessa kun ollaan paljaalla pinnalla suhteessa itseen ja toiseen. Tuolloin yhteydessä on läsnä myös haavoittuvuus. Haavoittuvuuden kautta luotu kontakti on kykyä antaa sekä vastaanottaa, kykyä hoivata ja tulla hoivatuksi.

Intohimo on latinaksi on passio, joka myös tarkoittaa kärsimystä. Compassio puolestaan merkitsee yhdessä kärsimistä, myötätuntoa. Kestävä intohimo edellyttää sitä, että osaa katsella omaa itseä ja toista ihmistä empaattisin, myötätuntoisin silmin.

Edellinen
Edellinen

Surematon suru jää jumiin kehoon