Pariterapia

Pariterapia tulee ajankohtaiseksi yleensä silloin, kun parisuhteessa kohdataan vuorovaikutusongelmia, riitelyä, etääntymistä kumppanin kanssa tai erilaisia kriisejä. Parisuhteessa kriisi voi olla esimerkiksi ero, uskottomuuden paljastuminen tai lapsettomuus. Pariterapia on myös yksi hoitomuoto masennukseen ja alkoholiriippuvuuteen.

Milloin voin hakeutua pariterapiaan?

Moni terapiaa harkitseva saattaa pohtia, ovatko hänen ongelmansa riittävän vakavia. Erään tutkimuksen mukaan parit hakeutuvat terapiaan keskimäärin vasta sitten, kun he ovat kärsineet vakavista ongelmista suhteessaan jo kuusi vuotta. Terapiaan kannattaa hakeutua mieluummin aikaisemmin kuin liian myöhään. Pariterapian tulokset ovat nopeampia ja parempia, kun ongelmat parisuhteessa eivät ole päässeet paisumaan liian suuriksi.

Mitä pariterapiassa tehdään?

Yleensä pariterapia alkaa aktivointivaiheella, jossa terapeutti alkaa rakentamaan kuvaa sinun ja kumppanisi tilanteesta. Tällöin selvitetään syyt terapiaan hakeutumiseen ja pohditaan miten kumpikin parisuhteen osapuoli ongelmat kokee. Terapeutti pyrkii rakentamaan luottamuksellisen ja turvallisen yhteistyösuhteen sinuun ja kumppaniisi tasapuolisesti.

Pariterapian alussa määrittelet yhdessä kumppanisi ja terapeuttisi kanssa tavoitteet, jotka haluatte terapian aikana saavuttaa. Terapia on tavoittellista toimintaa ja jos tavoitteita ei aseteta, on niitä hyvin vaikeaa tavoittaa. Pariterapian laajana tavoitteena voi olla parisuhteen jatkaminen, avun saaminen eroamiseen tai sen miettiminen, voiko suhdetta jatkaa.

Pariterapiassa sinulla ja kumppanillasi on paritapaamisten lisäksi myös omia yksilökäyntejä. Käyntien välille saatetaan antaa kotiin myös yksin tai yhdessä toteutettavia tehtäviä. Pariterapiassa on mahdollisuus kahden terapeutin läsnäoloon.

Tutustu myös muihin terapiamuotoihin

Katso tulevat ryhmämme

Testit: